top of page
Yazarın fotoğrafıGözde Erdoğan Gelişim Akademi

Çocuğumuzu Okula Nasıl Hazırlamalıyız?

Günlük hayatımızda çalışan anne babaların çok erken yaşta çocuklarını okula göndermeleri nedeniyle birçok da kaygı yaşamaktadırlar. Anne babaya olan düşkünlük ve çocuğun okul sürecinde anne babadan ayrılma duygusu ile başa çıkmalarının yanı sıra okul ortamına alışmaları için yumuşak bir geçiş yapmaları önem arz etmektedir. Ebeveynler çocuklarını okula hazırlarken dikkat etmesi gereken bazı ipucu vardır bunlar;


1. Okulları Dolaşın

Çocuğunuzun okul seçimini yaparken çocuğunuzla birlikte okulları dolaşmanız iyi okul bulmanıza yardımcı olur. Ailelerin okul seçiminde çocuğun ilgisini çekmesi ve okulu sevmesinin yanı sıra hijyen ve eğitim konularına da dikkat etmeleri gerekmektedir. Çocuğunuzun hijyeni, bakımı ve eğitimi açısından güvenli bulduğunuz okulları sizler seçebilirsiniz. Seçtiğiniz 3-4 okul arasından çocuğunuzun istediği okula gitme özgürlüğünü tanıyın. Onun birçok zamanını geçireceği ortamını kendi oluşturması okula başlama sürecinizi kolaylaştıracaktır.


2. Kaygılarınızın Farkına Varın

Çocuğunuzu okula gönderirken kaygılanabilirsiniz fakat bunun doğal bir süreç olduğunu unutmayın. Kaygılarınızın çok fazla olması çocuğunuzun da kaygı duymasına ve okulun sizi ayırdığı düşüncesine kapılmasına neden olurken çocuğunuzun başlamadan okula karşı önyargısı olmasına neden olabilir. Çocuğunuz için okula gitmenin çok güzel ve önemli olduğunu hatırlatmalısınız.


3. Çocuğunuzu Okulla Korkutmayın

Okulu bir otorite yeri olarak yansıtmamalıyız. Evde otorite ve sınır problemi yaşayan ailelerin sıklıkla başvurduğu, bir yol da okulu çocuğun hayatında korkutucu bir yer olarak göstermektir. “Okulda seni adam edecekler” vb. yaklaşımlarla çocuğunuzu korkutmanız halinde çocuğunuzun okula alışma süresi uzayabilir ve onun okula karşı olumsuz duygular beslemesine neden olabilirsiniz. Unutulmamalıdır ki evde çocuğumuza karşı tutum ve davranışlarımızla çocuklarımızı şekillendirebiliriz. Çocuklarımızı kural ve sınırlara ise tehdit ile değil dolaylı ve çatışmadan uzak bir iletişim ile sağlayabiliriz.


4. Çocuğunuzu Tam Zamanlı Bir Okulla Başlatmayın

Çocuğunuz okula başlarken tam zamanlı bir eğitime hazır olmayabilir. Bu nedenle ilk hafta çocuğunuzun gelişimine ve yaşına göre 1 saat ile 3 saat arasında okulda vakit geçirerek okula alışma sürecini geçirirken daha sonra tam zamanlı programa geçiş yapabilirsiniz.

3 yaşından önce çocuğunuzu okula alıştırmak için oyun grupları ile okula başlatabilirsiniz. Çocuğunuz okula başlarken yarı zamanlı veya oyun grupları ile başlaması anne ve babadan ayrılma sürecinde çocuğun kaygılarının azalmasına neden olacaktır. Bu yaşta zihinsel gelişimine göre çocuk bir anda tam zamanlı bir kreşe başladığında terk edildiğini hissedebilir. Bununla beraber çocuğunuzu ilk olarak oyun grupları ile başlattığınızda anne ya da babanın ilk zamanlarda çocuğun yanında olması onun okula güven sağlaması ve bunu bir ayrılık olarak görmemesi için önemlidir.


5. Çocuğunuzun Okulda Yaşadığı Sorunlara Dikkat!

Çocuğunuzun okulda yaşadığı sıkıntı ve problemleri yüzüne vurmaktan kaçının. Birçoğumuz yeni bir sürece başladığımızda adaptasyon sıkıntısı yaşayabiliriz. Çocuklarımızın okula başlarken hayatındaki bu önemli değişime karşı tepki göstermeleri çok normaldir. Bu noktada yıkıcı değil yapıcı bir tutum sergilemelisiniz. Okulun ilginç ve güzel yönlerini ortaya çıkarmalı orada geçirdiği güzel zamanları çocuğunuza anımsatmayı unutmamalıyız. Okulda olumsuz durularla karşı karşıya kaldığında çözüm odaklı bir tutum sergilemeniz ve bu durumların normal olduğunu çocuğun ile paylaşmanız da onun okula alışma sürecini hızlandıracaktır.


Çocuğunuzun okulda yaşadığı olumsuzlukları aşırı olumsuz tepkilerle karşılamamalıyız. Çocuğunuz okulda yaşadığı bir olayı anlatırken onun yanında olumsuz durma karşı vereceğiniz aşırı olumsuz bir tepki onu okuldan soğumasına neden olabilir. Bu gibi durumlarda okul yönetimi ve öğretmeni ile sakin ve yapıcı bir iletişime girmeniz ve çocuğunuzu telkin etmeniz de önemlidir.


6. Çocuğunuzun da Dinlenmeye Hakkı Vardır

Düzenli olarak okula giden bir çocuğun bazen dinlenmek için okula gitmeme isteğini olumlu karşılamanız da gereklidir. Yetişkinlerin dinlenmeye ihtiyacı olduğu gibi çocuklarımızın da bazı zamanlarda okula gitmek istememesi çok normaldir. Bu tatil sıklığı aşırı olmadığı taktirde anlayışla karşılanmalı ve çocuğunuzun bu isteğine karşı saygı duymayı da unutmamalıyız.


7. Çocuğunuzun Gözlemcisi Olun

Çocuğunuzun okuldaki gözlemcisi olduğunuzu da unutmamalısınız. Bazı çocuklar okulda yaşanılanları rahatlıkla ebeveynleri ile paylaşırken bazıları ise paylaşmamayı tercih edebiliyorlar. Bu noktada ebeveyn okul ile sürekli iletişim halinde olması ve çocuğun okuldaki uyum ve davranışlarını da gözlem altında tutması önemlidir. Bazı durumlarda bu gözlem aşırı kontrolcülüğe de neden olabilir fakat ailelerin okul ile ilgili bilmesi gerekenlerin çocuğunuzun gelişiminin nasıl olduğu ve okul içinde iletişim becerilerinin nasıl olduğunu gözlemlemesinin yeterli olacaktır.

Aileler, çocuğun okula alışma sürecinde yanında olması, çocuğun duygu, düşünce ve isteklerinin öneminin farkında olması çocuğun okula hazırlık sürecinde çok önemlidir. Çocuğun hayatında anne ve baba güven kaynağıdır. Anne ve baba ile kurulan pozitif iletişim modeli ve sağlıklı güven ortamının oluşturulması çocuğunuzun adaptasyon sürecini kısaltır. Sağlıklı bir güven ortamı çocuğunuzun hayatındaki değişiklikleri kaygıdan uzak, olumlu bir yaklaşımla karşılamasına neden olacaktır.


Gözde ERDOĞAN ŞAHENK





4.205 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Toplumsal Travmalarda Ebeveyn Olarak Rolümüz

Toplumsal olarak zor günler geçirdiğimiz şu günlerde yetişkinler olarak çocuklarımız ile ilgili pek çok önlem almaya çalışıyoruz. Onları...

Comments


bottom of page